Тропар

Тропар на Светите рамноапостолни Константин и Елена

Господи, откако го виде на небото знакот на Твојот Крст, слично на Павле, не од луѓе беше повикан Твојот апостол меѓу царевите, престолниот град во Твои раце го предаде, па по молитвите на…

Тропар на светиот Христов маченик Талалеј бессребреник

Со благодатта Христова спознавајќи го животот вечен, утеха си носел на родот човечки, лекувајќи ги бесплатно нивните болести, со Божјото слово мелем на душите нивни постави, со сила Христова демони протера, маченички крвта…

Тропар на светиот Христов подвижник Теодор Осветен

Ликуваат монашките лица, се радуваат христијанските срца насекаде каде се споменува твојот труд и твоето име о Теодоре, ученику Пахомиев, Христос Спасителот те надари со дар на расудување, за да спознаеш дека без…

Тропар на Светиот Христов епископ Ахил Преспански, Лариски

Кога Христос би бил Божја творба, залудна би била нашата борба, надежта пропаднала, верата онемела, о Ахиле свети, вистината плотта ти не ја дојави туку Оној Кој преку тебе вршеше чудеса, лагата замолкна,…

Тропар на светиот преподобен слуга Христов Пахомиј Велики

Пахомие, велики оче преподобен, за демоните капијо несоборлива, моли се о ти преполн саду на благодатта, за нас и сите оние за кои ти беше јавено, дека ќе ослабиме, за монасите, за христијаните,…