Тропар на светиот Христов маченик Талалеј бессребреник

Со благодатта Христова спознавајќи го животот вечен,
утеха си носел на родот човечки,
лекувајќи ги бесплатно нивните болести,
со Божјото слово мелем на душите нивни постави,
со сила Христова демони протера,
маченички крвта твоја се пролеа,
засекогаш за нас да биде утеха
и доказ дека силата Христова во немоќта се покажува.
О Талалее моли го Христа Бога
да го прими секој кој кон тебе приоѓа во Неговата рајска градина.

Извор: Манастир Свети Јован Претеча – Слепчe