Старец Пајсиј: Како ѓаволот нè одвлекува од најглавното, а ние тоа не го забележуваме

Еднаш старец Пајсиј гледајќи кон морето, видол огромна птица, орел или змеј, какао носи голема риба во канџите. Кога птицата стигна до келијата на старецот, ги раширила канџите и рибата жива падна пред нозете на старецот. Тогаш старец Пајсиј отишол во келијната црква и се помолил, поради страв од заведување на непријателот. Но кога видел, дека тоа е Господ и дека Он навистина не го остава него со Својата промисла, се заблагодарил на Бога и на Пресвета Богородица. Потоа, излегол во дворот, ја зел рибата и ја испекол, и малку ја поткрепил својата ослабена сила.
Старец Пајсиј говорел: „Денес во светот луѓето се занимаваат со многу прашања, заборавајќи на себе. Мислам, дека ако секој се позанимава и погрижи за себеси (за својата душа), сè ќе оди во встинска насока. Ова е потребно да го правиме. Ѓаволот, како што гледатe, прави многу работи, за да ве одвлечи од Бога“.
Некои му говореле на старецот: „Ете вие монасите, седите тука во пусто место и само се молите. Не е ли подобро во ова тешко време, кога Црквата е разделена и нападната од внатрешните и надворешните непријатели, да водите активен живот и со поуки и проповеди да и помагате на Црквата?“ На ова старец Пајси одговорил, приведувајќи го следниов пример: „Замислете некој човек како седи во радио станица, на тивко и безбедно место, и се обидува да стапи во контакт со Центарот. Одеднаш доаѓаат неговите другари и му велат: „Остави го твоето бескорисно радио, земи пушка и завземи позиција, бидејќи непријателите нè опколуваат“. Ако тој ги послуша, ќе отиде и ќe и се придружи на борбената единица – и тоа е сè. Но ако остане трпелив во близина на радио станицата и успее да исконтактира со Центарот, тогаш тој ќе ги повика големите сили на воздухопловството, и непријателот ќе биде потиснат и поразен. Користете го овој пример во духовна смисла и кон нашето монаштво на Света Гора“.

Извор: http://pravlife.org