Велики Петок во храмот Пресвета Богородица – Битола

На 14. 04.2017 г., Архиерејскиот заменик, протоереј-ставрофор Никола Грамбозов, заедно со свештенството, хорот и верните при храмот Пресвета Богородица, го извршија Опелото и Оплакувањето над Господ наш Исус Христос.

1. Народите сите
Погребението Ти
Христе, со песни го пеат.

2. стих: Те љубам, Господи: погледни на мене и помилуј ме.

Денес Ариматеец
Од дрво Те симна
И во нов гроб Те положи.

3. стих: Моите нозе да чекорат по Твоите заповеди, Господи, и да не ме победи никакво безаконие.

Жени мироносци
Миро Ти донесоа
Од сѐ срце, Христе мој!

4. стих: Боже, избави ме од човечки клевети и ќе ги запазам Твоите заповеди.

Сите твари дојдете
Богу да принесеме
Песни жални, погребални.

5. стих: Боже, научи ме на Твоите повелби; светлината на Твоето лице да ме просветли.

Како мртов Животот,
Со мироносиците
С миро да го помажиме.

image-0-02-04-6be616bc890fae2b5bad6f0dea5c4b246f4c8c6275d0f5affa861b2d11366fba-V image-0-02-04-6449d011077824648a5f4ab73729950969c398a95be64548d3be8cfe5acef519-V image-0-02-04-9811d207a2d9138f3206327515e1497db475a1dd1aa5e4858d1abc236d094097-V image-0-02-04-d7ace35c1e7105dc949c5cef3c96fdfc82f678a9b2a908bd0e1db2b71e24f113-V

ПРЕМИНИ КОН ГАЛЕРИЈА