Велика Сабота

Денес, на Велика Сабота, кога си спомуваме за неискажливото покојување на Господ Наш Исус Христос, „во гробот со телото, во адот со душата како Бог, во рајот пак со разбојникот…“ Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот Пресвета Богородица во Битола. 

На Литургијата, верниот народ се причести со Светите Христови Тајни.

Да молчи секоја плот човечка,

и да стои со страв и трепет,

и ништо земно во себе да не помислува:

зашто Царот над царевите

и Господ на господарите

доаѓа да се заколе и

да им се даде за храна на верните.

 

IMG_3783 IMG_3784 IMG_3797 IMG_3819 IMG_3820

ПРЕМИНИ КОН ГАЛЕРИЈА