Успение на Пресвета Богородица – Сеноќно бдение во Јанковец

На 27.08.2016 г., во пресрет на празникот, во манастирот Успение на Пресвета Богородица во Јанковец, Ресен, најстојателот на манастирот јеромонах Спиридон, во сослужение на свештенослужителите Михаил Матвеев, Никола Златаровски и Стеван Здравевски, отслужи сеноќно бдение со чин на оплакување на Мајката Божја. 

Животот во гробот, си го положил Христе,
и Мајката на Животот се полага;
глетка чудна, за ангелите и луѓето.

Марие, зошто умираш, животу на верните?
И како гробот го смести твоето тело,
кое што Го смести, несместливиот?

Ти која го роди, Царот на Небесата,
во небесното царство,
Чиста, царски се преселуваш.

(од Статиите на Оплакувањето на Мајката Божја)

20160828_033434 20160828_035540 20160828_074225

ПРЕМИНИ КОН ГАЛЕРИЈА