Свети Архангел Михаил – Архиерејска Вечерна Богослужба во Довлеџик

На  20.11.2016 г., во предвечерието на празникот Свети Архангел Михаил, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи празнична Вечерна богослужба со петтолебие, во храмот посветен на Светите Архангели, во Довлеџик, Битола. 

Тропар на Светите Сили Небесни, глас четврти

Водачи на небесните војски, ние недостојните
ве молиме секогаш, со вашите молитви
да не’ заштитите под покривот на крилјата на
вашата бестелесна слава, чувајќи нѐ
нас што усрдно паѓаме и воскликнуваме:
од беди избавете нѐ, како чиноначалници на небесните сили!
p1350372 p1350379 p1350383 p1350390

ПРЕМИНИ КОН ГАЛЕРИЈА