Осветување на Крст над с. Новоселани – Прилеп

На 20.11.2016 г., после Божествената Литургија, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар го освети новопоставениот 10-метарски Крст во с. Новоселани, Прилепско.

Крстот се подигна, по залагање на благочестивото семејство Глигороски.

Кондак, глас 2

Крстот е чувар на целата Вселена,

Крстот – убавина на Црквата,

Крстот – сила на царевие,

Крстот – утврдување на верните,

Крстот – слава на ангелите и

пораз на демоните.

p1350303 p1350309 p1350315

p1350317

ПРЕМИНИ КОН ГАЛЕРИЈА