Духовден – Архиерејска Литургија во црквата Света Недела

На 19.06.2016 г., кога го празнуваме слегувањето на Светиот Дух врз Апостолите и целосното откровение на Света Троица, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар, отслужи Божествена Литургија во храмот Света Недела во Битола. 

Тропар на Педесетница, Глас осми

Благословен си, Христе Боже наш,Кој премудри риболовците ги покажа,кога им го испрати Светиот Дух,и со нив ја улови вселената,Човекољубецу, слава Ти.

P1300195 P1300201 P1300204