Архиерејска Вечерна на празникот на Свети Димитриј во Битола

На 07.08.2016 г., во предвечерието на празникот на Светиот великомаченик Димитриј, Митрополитот Преспанско-пелагониски г. Петар отслужи Вечерна Богослужба во соборниот храм Св. Димитриј во Битола. 

Целиот свет најде во тебе заштитник, страдалнику, кој ги победуваш незнабошците. И, како што си ја победил горделивоста Лиева, и за борба си го охрабрил Нестора, така свети Димитрие, моли се на Христа Бога, да ни дарува милост голема.

(тропар на свети Димитриј, глас 3)

p1340989 p1340999 p1350003 p1350017

ПРЕМИНИ КОН ГАЛЕРИЈА