Меѓународен научен симпозиум и Архиерејска Литургија во Слепченскиот манастир

На 06.07.2015 г. во Демир Хисар се одржа првиот Меѓународен научен симпозиум на тема: Манастирот „Св. Јован Крстител“ во Слепче, како духовен, книжевен и уметнички центар.. На Симпозиумот присуствуваше и Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар, како и научници, историчари и свештени лица од земјава, и од двете соседни земји, Бугарија и Србија.

Утредента, на 07.07.2015 г, кога го празнуваме раѓањето на св. Јован Крстител, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар во сослужение на останатите свештенослужители, гости на симпозиумот, отслужи Божествена Литургија во машкиот манастир посветен на св. Јован Крстител во Слепче.

P1190077

P1190081

P1190090

P1190095

P1190100

P1190101

P1190102

P1190106

P1190123

P1190132

P1190150

 

Повеќе за Симпозиумот, види тука: Меѓународен научен симпозиум за Слепченскиот Манастир