Христос се роди!

Христос се роди! Денеска, на 07.01.2015 лето Господово, кога го празнуваме Раѓањето на Семилостивиот Господ наш Исус Христос во Тело, митрополитот Преспанско-Пелагониски Петар отслужи Божествена Литургија во соборниот храм „Св. Димитриј“ во Битола. На литургијата, владиката со празнична посланица го поздрави многубројниот народ.

P1100926

P1100929

P1100933

P1100939

P1100947

P1100959

P1100961

P1100968

P1100973

P1100981

P1100990

P1110007

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dcqBvGztOx4[/youtube]

После Литургијата, Владиката го посети Домот за доенчиња и мали деца во Битола, каде им раздели божиќни подароци, активно земајќи учество да им се доближе топлината од празникот на раѓањето на нашиот Спасител, Кој се родил и умрел за секој еден од нас, и Кој ни заповедал да си ги носиме крстовите еден со друг, велејќи: Ако сте го направиле ова на најмалиот меѓу вас, Мене сте ми го направиле! (Мт. 25, 40).

P1110026

dom

dom1

Потоа, во Организација на Детската Амбасада, Владиката го благослови Божиќниот ручек за 400 деца во хотелот Кристал Палас во Прилеп.

P1110052

P1110028

P1110043

P1110040

P1110032

Христос се роди! За многу години!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=YTJopXRZvp8[/youtube]