31 март 2015

Секој, кој сака да го достигне Царството Христово, не треба, враќајќи се назад, да се сеќава на високите добродетели – и посебно на високите мисли, – а да ги гледа подвизите и славата на светителите: и ќе бидеме со нив! А кај себе гледај ги немоќите, гревовите и исходот на душата, и стражните измачувања тогаш – и нема да згрешиш.
Преп. Анатолиј