20 februari 2015

… Ние сме далеку од љубовта Божја, и смирете се во своето мудрување, молејќи Го Сесилниот за помош во трагањето по Него.  Вие претходно пишувавте дека го љубите Бога, но тоа произлегуваше од непознавањето на себеси. Можеби, некое умиление или срдечна радост и ви изгледаа како љубов, но љубовта кон Бога се искушува со спротивни работи, и неминовно ќе треба да се борите со тројцата наши непријатели: светот, плотта и ѓаволот…

Преп. Макариј