20 000 луѓе на улиците на Киев, на литијата за свети Владимир, крстителот на Русија

Вечерта, спроти празникот на Крштевањето на Русија и 1000 годишнината од блажената смрт на светиот рамноапостолен велик кнез Владимир, Претстојателот на Украинската Православна Црква, Блажениот Митрополит Киевски и на цела Украина Онуфриј, после празничниот молебен канон на Владимирското ритче, го возглави крсниот вход по централните улици на Киев.

Заедно со Неговото Блаженство, во литијата зел учество епископатот и духовенството од сите епархии на УПЦ, а исто така и повеќе од 20 000 православни верници од цела Украина.

„Крсната литија – е забележителен настан, зашто во неа зедоа учество околу дваесет илјади верници – од Киев, и поклоници од разни краеви на Украина, – раскажува заменик претседателот на Одделот за надворешни црковни врски на УПЦ, протоерејот Николај Данилевич. – Многу е важно, што луѓето кои живеат во различни региони на Украина, во овој вход се видоа еден со друг, и заедно се молат за мир и единство во нашата земја“.

На крсниот вход, од Владимирското ритче во Свето-Успенската Киево-Печерска Лавра, биле пренесени ковчегот со моштите и иконата на светиот кнез Владимир, заедно со 8-те чудотворни образи на Пресвета Богородица, донесени од разни краеви на Украина на јубилејниот празни, соопштува официјалниот сајт на УПЦ.

Неофицијални извори соопштуваат дека на литијата примиле учество многу повеќе луѓе отколку што се укажани во официјалните податоци – забележуваат, дека на молитвениот вход излегле околу 100 000 луѓе.

209366.b 209367.b 209379.b 209380-p 209382.b 209387-p kasperskaia_ikona_bozhiei_materi krestnyi_hod_uptc_sviatoi_kniaz_vladimir_02 krestnyi_hod_uptc_sviatoi_kniaz_vladimir_03 krestnyi_hod_uptc_sviatoi_kniaz_vladimir_06 krestnyi_hod_uptc_sviatoi_kniaz_vladimir_07 krestnyi_hod_uptc_sviatoi_kniaz_vladimir_08 krestnyi_hod_uptc_sviatoi_kniaz_vladimir_09 krestnyi_hod_uptc_sviatoi_kniaz_vladimir_12 krestnyi_hod_uptc_sviatoi_kniaz_vladimir_15 krestnyi_hod_uptc_sviatoi_kniaz_vladimir_19 krestnyi_hod_uptc_sviatoi_kniaz_vladimir_23 krestnyi_hod_uptc_sviatoi_kniaz_vladimir_37

Извор: pravoslavie.ru