10 mart

Ако некој од браќата, од малодушност и нетрпеливост тагувал за тоа, што долго време нема да го предложат за мантија, јероѓаконски или јеромонашки чин, старецот имал обичај да каже во поука: „тоа брат, сè ќе дојде во свое време – сè ќе ти дадат; добри дела никој нема да ти даде“.
Преп. Амвросиј