Рождество на Пресвета Богородица вечерна богослужба

На 20.09.2014г. Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Вечерна Богослужба во храмот на „Пресвета Богородица“ во с. Новаци. После Вечерната, Владиката го освети и новопоставениот мозаик на Мајката Божја.

Тропар

глас четврти

Твоето раѓање, Богородице Дево, радост му возвести на целиот свет,

зашто од Тебе изгреа Сонцето на правдата – Христос, Бог наш;

и откако ја урна клетвата, ни даде благослов;

кога ја уништи смртта, ни даруваше вечен живот.

 

Кондак

глас четврти

Јоаким и Ана од срамот на бездетноста, и Адам и Ева од смртната пропадливост:

се ослободија Пречиста, во твоето свето раѓање.

Затоа празнуваат и твоите луѓе, кои се избавија од вината на прегрешенијата, со воскликнување:

Неплодната ја раѓа Богородица и Хранителка на нашиот Живот.

Задостојник

глас осми

Величај го, душо моја, преславното раѓање на Божјата Мајка.

Туѓо им е на мајките девството, и необично – раѓањето деца за девојките:

на Тебе, Богородице, обете се случија.

Затоа, сите земни народи, постојано те величаме.

 

[nggallery id=57]