14 ноември 2014

Не очекувајте од молитвата само восхитување, не паѓајте во униние кога нема да почувствувате радост. Зашто и тоа се случува, стоиш в црква, а внатре не срце, а дрво. И не само што е дрво, туку и неистругано… Но, тоа е… и за тоа, фала Му на Господ. Значи, така требало да биде. Зашто некоја душа, доживувајќи високи восхитувања, може да се возгордее, а таквата состојба на „скаменета бесчувствителност“ ја смирува.

Преп. Варсануфиј