видение

gavriilurgebadze

„Ајде, јас сега ќе те излекувам…“ – од чудата на старец Гавриил Ургебадзе

Се запознав со Ираклиј Гоголадзе во манастирот Самтавро. Сосема случајно, овој 25 годишен младич дојде кај мене со зборовите: „Знаете, со мене старец Гаврил направи повеќе чуда… Слушнав, дека се прави зборник, каде…

efimija

Како сефалната Ефимија му се јавила на старец Пајсиј

Еднаш, еден од монасите – духовно чедо на старец Пајсиј – дошол во каливата на Чесниот Крст. Старецот се наоѓал во дворот на каливата и непрестајно, од сесрце повторувал: „Слава Тебе, Боже“. Тој…