уметност

Legojda

„Не можеме да се согласиме дека слободата да се руши, е еднакво вредна на слободата да се гради“ – В. Легојда

Одговарајќи на прашањето за дијалогот меѓу Црквата и културното општество, претседателот на Одделот за односите на Црквата со општеството и медиумите, Владимир. Р. Легојда го изрази своето несогласување со тоа, дека слободата да…

romilo-knezevic5

Монах Ромило (Хиландарец): Вистинската уметност создава вечност

Ако човекот не му е потребен на Бога, тогаш целокупната историја на човештвото, како бескрајните страдања,  така и најсветлите летови на духот, се фарса која никој не може да ја оправда. Можеме ли…

GFyxZfIOoaE

Православното воспитување и светот околу нас – отец Серафим Роуз

  Секој што ќе погледне на нашата современост од перспектива на нормалниот живот што порано го воделе луѓето, не може а да не остане запрепастен од тоа колку она што е нормално, денес…

srna

Религија и Музика

„Како што срната жеднее по водни извори, така и мојата душа, Боже, жеднее за тебе”(Пс. 41 : 2-3)