Свето Писмо

Faks.Nauchna28

ПБФ „Свети Климент Охридски“ – Скопје: Научен собир „ПРЕДАНИЕ И МИСИЈА“ (I дел)

  Под раководство на Проф. д-р о. Милан Ѓорѓевиќ, продекан за наука и меѓународна соработка, Православниот богословски факултет „Свети Климент Охридски“ – Скопје беше  организатор на  Научниот собир по повод јубилеите – 40 години од основањето…

jehovini svedoci

Диспут со Јеховини Сведоци – за Светото Предание, Светото Писмо и Црквата (I)

Одредбата на Архиерејскиот Собор на Руската Православна Црква, Московска Патријаршија „За псевдохристијанските секти, неопаганизмот и окултизмот“ од (декември 1994 год.), особено наведува: „Светиот Архиерејски Собор го повикува сите верни чеда на Руската Православна…

mastery-420x420

Како читаш и дали воопшто читаш?

Во евангелската приказна за милосрдниот самарјанин, претходи дијалог помеѓу Христос и некој законик. Тој прашува: Учителе добар, што да направам, за да наследам живот вечен? (Лука 18,18). А Христос му рече: Што е…

bible

Како да го читаме Светото Писмо? – протојереј Олег Стенјаев.

На порталот православие.ру беше направена анкета за тоа, дали и колку често луѓето го читаат Светото Писмо. Во анкетата учествувале околу 2000 луѓе. И резултатите покажале дека од нив, една третина воопшто не…