Свети Севастијан Карагадински

20160420_150226

Господи, улови го нашето срце и очисти нè! – Поуки на старец Севастијан Карагандински

  6/19 април, Црквата го празнува споменот на преподобно-исповедникот Севастијан Карагандински (Фомина; 1884-1966) – подвижник, мудар духовен наставник и опитен лекар на душите. Ученик на Оптинските старци, отец Севастијан, претрпувајќи маки во бољшевицките…

sevastiyan karagadinski

Преподобноисповедник Севастијан Карагандински

Преподобноисповедник Севастијан Карагандински (во светот, Степан Василевич Фомин) се родил на 28 октомври, 1884 година, во селото Космодемјанское, Орловска губернија, во сиромашно селско семејство.