Свети Нил Мироточиви

sveti nil mirotochivi

Свети Нил Мироточиви – малечко чудо

Роден е во Мореја. Како јеромонах дојде на Света Гора заедно со својот чичко. Се подвизуваше како пустиник во пустото место наречено Свети Камења. Кога се упокои од него потече миро во такво…