Свети Николај Јапонски

nikolaj japonski

„Плуг на нивата Господова“ – Свети Николај Јапонски

Денес е спомен на свети Николај Јапонски (Касаткин). На 16 февруари, 1912 г., се упокоил во Токио. Императорот Меиџи дозволил основачот на православната мисија на јапонските гробишта Јанака, сега во центарот на Токио,…

nikolaj2

Тело Христово примете – Свети Николај Јапонски

Проповед, произнесена на јапонски јазик од светиот рамноапостолен Архиепископ Николај Јапонски. Преводот од јапонски на руски е направен од весникот на Јапонската Автономна Православна Црква „Сејкјо ѕихо“ („Православен весник“) 1978, № 3.

nikolajjaponski

Љуби ги луѓето, биди храбар и работи напорно – трите методи на Св. Николај Јапонски

“ Тој копнееше да го проповеда Евангелието на оние, кои не го слушнале. “ Затоа еден историчар го опиша Свети Николај Јапонски како еднаков со Апостолите, кој го засади Православното Христијанство во Јапонија…

ioann

Сведоштво со живот – (на денот на пронаоѓањето на главата на Свети Јован Крстител)

Неочекувано, свети Јован Крстител се спомнува во акатистот на рамноапостолниот Николај Јапонски. А посебно е интересно, што сличноста која е подвлечена меѓу овие двајца светители, е навистина необична. „Иако не си правел чуда,…