Свети Нектариј Егински

nektarij

Свети Нектариј Егински – За долготрпението / ВИСОЧИНА НА ДУХОТ И ПРИЈАТЕЛ НА КРОТОСТА

  Долготрпението е добродетел на смелата и благодородна душа, која за свој темел ја има љубовта кон ближниот.

nektarios aigina

Големо чудо на свети Нектариј Егински во наше време

 Светиот митрополит Нектариј, кој починал во 1920 г – повеќе од една недела служел во еден храм во Грција! Веќе ни е познато, дека свети Нектариј го почитуваат во Грција како голем чудотворец….

nektariy

1 Октомври – ден на раѓањето на свети Нектариј Егински

На денешен ден, 1846 година,  е роден св. Нектариј Егински, чудотворец на нашето време. Светиот Нектариј претрпел многу клевети и неволји во својот живот, и заради својот смирен дух, многупати се удостоил да…