Свети Козма и Дамјан

kozmaidamjan

Свети бесребреници и чудотворци Козма и Дамјан

Лекари, бесребрници и чудотворци. Овие двајца Светители беа родени браќа, родум од Рим, уште како деца крстени и воспитани во христијански дух. Имаа голема благодат од Бога да ги лечат луѓето и животните…

sveti kozma i damjan

Свети Козма и Дамјан Азиски

Свети Козма и Дамјан, браќа по тело, биле родум од Азија. Татко им бил незнабожец, а мајка им, по име Теодотија – христијанка. Останувајќи вдовица, после смртта на нејзиниот маж и поминувајќи го…

1101BCosmasdamian

Светите маченици и бесребреници Козма и Дамјан – од Арабија

Едни од оние коишто се именуваат со ова име мирно се упокоија на 1 ноември. Другите беа каменувани во Рим на 1 јули, а овие третите беа од Арабија и под денешниот датум…