Свети Ефрем Сирин

ephraim sirin

За постот – свети Ефрем Сирин

Возљуби ја сиромаштијата Христова, за да се обогатиш со Христовото Божество. Возљуби го најпрекрасниот пост – дело чесно и богоугодно. Постот – е колесница, која вознесува на небото. Постот раѓа пророци; постот вразумува…

efrem

Св. Ефрем Сирин: За рајот

Блажен е оној кој копнее за Рајот, бидејќи и Рајот копнее за него, со радост му ја отвора својата врата, го прима во својата прегратка, го радува со песни во своите раце, широко…

efrem-sirin

Толкување на Великопосната молитва на св. Ефрем Сирин

Молитвата на свети Ефрем Сириски се чита секојдневно за време на Чесниот пост на крајот од секоја служба (освен во сабота и недела), а верниците тогаш прават метанија и се молат „Боже, очисти…