свет

srna

Срна во изгубениот рај – Архимандрит Јустин Поповиќ

Исповед Срна сум. Во вселената сум сетило на тагата. Одамна-одамна, некој избрка на земјата сè што е тажно во сите светови и од тоа го изли моето срце.

преображение

Православието е религија на Преображението

Не знам, зошто баш на 19 август се празнува Преображение, но – барем делумно – разбирам, зошто воопшто го празнуваме Преображението. Самото Православие, често го нарекуваат религија на Преображението.

eko

Вовед во еколошкиот проблем – теолошки погледи

Еколошкиот проблем – проблем на односот помеѓу човекот кон светот Проблемот со кој се соочува Црквата во современиот свет е оној, кој што е поврзан со прашањето за односот на човекот кон светот.