Св. Николај Јапонски

2f24cdcb05fb25137984221e0aeca869

Православната икона во Јапонија и Ирина (Рин) Јамашита

1. Христијанската вера од Русија Денес, во Јапонија има околу еден милион христијани, од кои православни се само 3% – 26 илјади луѓе. Сепак, треба да се каже, дека во 1907 г., протестанти…

nikolaj3

„Малку сте? не плашете се!“ – Поуки од свети Николај Јапонски до младите мисионери

  „Ние имаме посебна земја, посебна религија, христијанството не ни треба!“ Јапонија, на почетокот на XX век – како и современа Русија – ги поминала етапите на љубопитство кон сè што е туѓоземско….

227993_900

Св. Николај Јапонски – православен самурај

„… Пропадна сосем. Истркалај се, како трупец од палубата, судбино моја! Скрши се, празен саду на мојот горчлив живот, и – колку побрзо, толку подобро!