Старец Софрониј Сахаров

slepche winds

Ветришта

„Јас не познавам Христос Грчки, Руски, Англиски, Арапски… Христос за мене е Сè, надкосмичко Битие. Во Светото Писмо често се кажува дека Христос умре за целиот свет, за гревовите на целиот свет.

181313.p

Последните дни на старец Софрониј Сахаров (†11 јули, 1993 г.)

Дојдов да го посетам отец Софрониј две недели пред смртта. Во тоа време, градевме крипта за погребение на монаси, и секако, отец Софрониј требаше да биде таму прв. Ѕидовите и покривот беа готови,…

10154266_997840726897124_1994824615924719269_n

Бог молчи – Старец Софрониј Сахаров

Бог често не одговара на нашите молитви. Тој молчи. Неговото молчание за многумина претставува знак, дека „Бог не постои“, дека „Бог умре“. Но, ако би размислиле, во каква положба го ставаме Бога со…

starec Sofronij

Удостој не Господи, да се сочуваме од грев – Старец Софрониј Сахаров

Удостој нe Господи, денеска без грев да нe зачуваш. Многупати ја повторував оваа молитва на Црквата. Нашиот безгрешен живот на земјата, ни ја отвора вратата кон Небото. Она што го спасува човекот не…

saharov

Молитвата со Исусовото Име е применлива во сите околности – Старец Софрониј Сахаров

Оној кој навистина верува дека евангелските заповеди ни се дадени од Единиот Вистински Бог, тој во самата таа вера црпи сила за живот по образот Христов.

starec Sofronij

Господ се искачил на Голгота за сѐ да спаси – старец Софрониј Сахаров

Пред нас стои БЕСКОНЕЧНО ВЕЛИКИОТ Бог, Кому сакаме да Му служиме, но во нас самите живее нешто, математички кажано, БЕСКОНЕЧНО МАЛО: нашата егоистична свест. Ако нашиот ум се движи од апсолутното и позитивно…

saharov

Софрониј Сахаров. Љубов – е кога не се појавува желба да ја наметнуваме својата волја

Често може да се виде, како некој новопочетник, кој неодамна Го познал Христа, веднаш по воцрковувањето мечтае да стане свештеник. Сепак, за утврдување во црковниот живот потребно е многу време: дури после тоа…