Старец Гаврил Велички

starec gavril velichki

Поуки и Тропар на Старец Гаврил Светогорец

Во пресрет на претстојната канонизација – вбројувањето во диптихот на Светите на отец Гаврил, Епископот Велички, споделуваме некои негови изреки, и Тропарот од богослужбата кон него. 

starec gavril velichki

Старец Гаврил (Велички) Светогорец – Поуки

На 12.01 кога  е споменот од упокојувањето на Епископот Велички Гаврил Светогорец, да се потсетиме на неговото слово: Бескрајна е Божјата љубов и благост кон луѓето. Он нас нѐ љуби силно, бидејќи сме…