слобода

Legojda

„Не можеме да се согласиме дека слободата да се руши, е еднакво вредна на слободата да се гради“ – В. Легојда

Одговарајќи на прашањето за дијалогот меѓу Црквата и културното општество, претседателот на Одделот за односите на Црквата со општеството и медиумите, Владимир. Р. Легојда го изрази своето несогласување со тоа, дека слободата да…

The semiautonomous peninsula of Mount Athos in Northern Greece is the spiritual center of the Eastern Orthodox church.  Monasteries and Cloisters began appearing within its 130 square miles during the 9th century.   Since 1045 women have been prohibited from entering the territory as a sign of respect for the Virgin Mary, after whom the peninsula is dedicated.  
Dochiariou monastery.

Малку почисти и малку послободни – Игумен Нектариј Морозов

            Луѓето различно ја разбираат слободата! И не само слободата – воопшто сè различно разбираат… Постои ваква случка во житието на свети Спиридон Тримитутски. За време на постот отишол кај него на гости…

romilo-knezevic5

Монах Ромило (Хиландарец): Вистинската уметност создава вечност

Ако човекот не му е потребен на Бога, тогаш целокупната историја на човештвото, како бескрајните страдања,  така и најсветлите летови на духот, се фарса која никој не може да ја оправда. Можеме ли…

monk

Љубовта и слободата се секогаш заедно – 2 дел

Љубовта е надминување на себеси „Јас го сакам своето дете“, – вели една мајка. И го вика петстотини пати на ден. „Тоа го правам од љубов, да видам како е и каде е“….

11-152996-a7e8e-19989763-m549x500

Кога старецот ги надминал своите овластувања

За вистинските и лажните старци – протоереј Теодор Бородин, старешина на храмот свети Козма и Дамјан во Маросејка (Москва).