Рождество Христово

rozhdestvo-detail

Божикно послание – 2018-то Лето Господово

+ ПЕТАР ПО МИЛОСТА БОЖЈА, МИТРОПОЛИТ ПРЕСПАНСКО-ПЕЛАГОНИСКИ И АДМИНИСТРАТОР АВСТРАЛИСКИ И НОВОЗЕЛАНДСКИ, НА СЕТО СВЕШТЕНСТВО, ПРЕПОДОБНО МОНАШТВО И ВЕРНИТЕ ЧЕДА ВО ПРЕСПАНСКО-ПЕЛАГОНИСКАТА И АВСТРАЛИСКО-НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЕПАРХИЈА, ИМ ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ, ПОЗДРАВУВАЈЌИ ГИ СО…

rozhdestvo hristovo 1

Слово на Рождеството Христово – Свети Јован Златоуст

Денеска изгреа Сонцето на правдата – и се сокри порано од тоа што излезе; ослободен сум од темнината – а не ги користам зраците; за мене повторно се роди светлина – а јас…

nativity-icon

Раѓањето на Христа – Божик

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Пред нас е иконата на Раѓањето на Христа којашто го објаснува целосно значењето на денешниот празник.