Причестување

Микробиологија – Причестување со иста лажица

„Со страв Божји, вера и љубов пристапете!“ – возгласува свештеникот или ѓаконот, изнесувајќи го од олтарот на амвонот Путирот со Светите Дарови. Православните верници се причестуваат. И некој задолжително ќе се обиде да ја…

nikolaj2

Тело Христово примете – Свети Николај Јапонски

Проповед, произнесена на јапонски јазик од светиот рамноапостолен Архиепископ Николај Јапонски. Преводот од јапонски на руски е направен од весникот на Јапонската Автономна Православна Црква „Сејкјо ѕихо“ („Православен весник“) 1978, № 3.