монах

16708520_1403123189732144_2796913974730140098_n

Послушниот монах – Анегдота

Се жалел еден калуѓер, што игуменот најмногу него го оставал да ги чува овците, и во недела не можел да отиде да се причести. Игуменот му одговорил: – Браќата ќе се причестат за…

gavriil

Кој ја сочувал љубовта, тој и ќе се спаси – старец Гавриил Ургебадзе

  Старец Гавриил (Ургебадзе). Човек, исполнет со љубов. Сиот свој живот, тајно од луѓето правел добро и чудеса, се трудел да ја сокрие својата мудрост и преку јуродивост се понижувал пред луѓето. Сепак,…

news_img_file_1511_b

Монахот и мулето – Приказна

Некој монах си купил муле – младо, лошо обучено. Го врзал со врвца за клупата, и го оставил да паси. Дошол подоцна, а мулето веќе се одврзало. Газдата кон мулето, а мулето –…