мир

konanos-2

Пробај да ги сакаш непријателите, и ќе спиеш мирно во ноќта – о. Андреј Конанос

Кога ќе ја осознаеш својата грешка – помоли се на Господа: „Господи, ти ме испита – и јас покажав колку сум слаб. Ми даде можност да ја покажам мојата љубов, но јас и…

12745503_222219438119253_8778101576296165936_n

Мирот во мојата душа се раѓа од мирот во душата на мојот ближен

…Едно попладне дојде до прекин на кабелската линија. Тоа се случи во декември 1948 година. Имаше многу снег. Во четири часот попладне дојде наредба да одиме во селото, два часа одење, да ја…

Iliya-Vtoroj11-30m5l4c25jxd0roiij5ami

Патријархот Илија II – Ако со нас е Бог, се ќе биде добро, се ќе се смири

За време на неделната богослужба, Патријархот Илија II се обрати со проповед кон верниците: „Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Со нас е Бог! Тие зборови – „Со нас е…

p.andreas-konanos

Ако си таков, каков што Бог те сака, ќе ги привлечеш луѓето – архим. Андреј Конанос

Светителите велат дека еден од главните проблеми кои ги имаме, е заборавањето. Освен чисто битни работи за кои што треба да трчаме, ние забораваме и многу други работи. Јас на пример, дома сум…