милосрдие

59ca643a0505ea0ba6e6050d48626fb2

Да се мачиме од болка, за да се искупиме од гревовите – е човекојадна логика

Протоереј Александар Илјашенко – за болката и обезболувачките средства, и за тоа, дали болеста ни се дава како казна.. Некогаш се случува да слушнеме, дека некои луѓе страдаат и се мачат од болка,…

ioann zlatoust

Самите станете свети – Свети Јован Златоуст

Впрочем, оние кои претходно не верувале, потоа станале достојни за чудење и славни. Така, кога Павле пристигнал во Ерусалим за расудување за верата, веднаш се јавил кај Јаков, кој бил толку почитуван, што…

feed-birds

За милосрдието

Една жена, многу ги жалела гулабите и зимно време, ги хранела во паркот. Секое утро доаѓала тука со топол леб и им го давала целото парче, истрошувајќи го околу себе. Тоа траело доста…