Крст

vasilios termos

Што може и што не треба да се нарекува семеен крст? – отец Василиос Термос

– Дали верувате дека човек треба секојдневно да се распнува, било во семејството, во општеството или во историјата воопшто, до крајот на својот живот, очекувајќи го воскресението во вечниот живот? – Би сакал,…

cross

Сè е врежано во дрвото на твојот крст

Сè е врежано во дрвото на твојот крст. Твојот и мојот живот. Првиот плач и првиот чекор. Првите зборови и радости. Занес, самотија, љубов. Страдање и умор. Трудот на секојдневието. Благодарност и надеж….

cross

Благословот на нашиот крст – Митрополит Атанасиј Лимасолски

Во Православната Црква болката, и секој друг вид страдање за верниот човек воопшто не се исклучува, туку истите добиваат сосема ново достоинство, тие се преобразуваат во неа. Со нашата храброст, трпение, нашите молитви…

krest-hristov-hranitel-vselennoj

Малкумина се оние што го љубат Крстот Христов

1. Многумина го сакаат Небесното Царство Исусово, но малкумина се оние кои Неговиот Крст би го поднеле. Многумина ја сакаат Неговата утеха, но малкумина го љубат Неговото страдање. Многумина сакаат да се со…

P1210079

Воздвижение на Чесниот Крст Господов – Ресен

На 27.09.2015 г, кога го празнуваме празникот на Воздигнувањето на Крстот Господов, непобедливото оружје на христијаните, Митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар отслужи Божествена Литургија во храмот „Св. Кирил и Методиј“ во Ресен.