кандила

svekji

Зошто палиме свеќи?

Бог е светлост. Он живее во непристапна светлина. Христос е „Сонце на правдата“. Он е и „тивка светлина„ и „светлина незаодна“. Во Црквата и во домовите пред молитвата се пали кандило или свеќа…