Исусова молитва

serafim platina

Внатрешно и надворешно монаштво

Постои надворешно и внатрешно монаштво. Не треба да се одмине надворешното, но и со него не смееме да се задоволиме. Само надворешното, без внатрешното, дури е и штетно. Надворешното монаштво може да се…

saharov

Молитвата со Исусовото Име е применлива во сите околности – Старец Софрониј Сахаров

Оној кој навистина верува дека евангелските заповеди ни се дадени од Единиот Вистински Бог, тој во самата таа вера црпи сила за живот по образот Христов.

arsenij

За молитвата – старец Арсениј, Пештерник и Исихаст

  15 септември, си спомнуваме за светогорскиот старец Арсениј Пештерник и Исихаст. Отец Арсениј – подвижник, кој стекнал дарови на духовно расудување, смирение и кротост, прозорливост и непрестајна молитва. Речиси цели 40 години…

„Во животот нема ќорскокак. Тоа е само наша заробеност во себеси и нашите проблеми“.

Во животот нема ќорсокак – Старец Зосима Сокур

Идниот схиархимандрит се родил во затворска болница: неговата бремена мајка ја затвориле за „религиозна пропаганда“. Самиот лежел во затвтор, веќе како свештеник, по истата статија. Од жестоките избивања во затворот отец Зосима засекогаш…