иконопочитување

jehovini_svjedoci

За иконопочитувањето – Спор со Јеховини сведоци (III)

Православен: Со која тема вие би сакале да го започнеме денешниов разговор? Јеховин сведок: Би можеле да го започнеме со темата за иконите. Православен: Вие ја избравте темата, вие и започнете ја.

ikona

Зошто православните ги почитуваат иконите? – протоереј Олег Стенјаев

Често, нас православните христијани нè обвинуваат за тоа, дека сме идолопоклоници затоа што се поклонуваме на дрвото – така ги нарекуваат иконите. Зошто во Православието се утврдило иконопочитувањето? Што претставува за нас иконата?…