Ерусалим

vhodgospoden

Цветници – долго влегување во Ерусалим

Празникот на влегувањето Господово во Ерусалим. Тој вход е доста долг. Затоа што Христос Спасителот оди низ цела света земја. Неговата крсна литија започнува. Тој оди со учениците, застанува на едно место, каде…

erusalim1

Во Ерусалим започна празнувањето на Успението на Пресвета Богородица

Торжествата, посветени на празникот Успение, во Ерусалим започнуваат три дена пред самиот празник, на денот на упокојувањето на Пресвета Богородица, кога по предание, апостолите на чудесен начин се собрале од разни места, за…