единство

b9y5WJ

За Љубовта и единството – Јеромонах Методиј Зинковскиј

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух!                 Драги браќа, денешното Литургиско Евангелие, може да се каже ја содржи најопштата Христова формула за единството. Зошто? Затоа што Господ го започнува тој…

nikolaj2

Тело Христово примете – Свети Николај Јапонски

Проповед, произнесена на јапонски јазик од светиот рамноапостолен Архиепископ Николај Јапонски. Преводот од јапонски на руски е направен од весникот на Јапонската Автономна Православна Црква „Сејкјо ѕихо“ („Православен весник“) 1978, № 3.

nikolai

За соживотот со луѓето од другите религии

Сите сакаме Господ да даде единство во верата на земјата. Но, ги помешувате работите. Помирувањето и обединувањето на луѓето е една работа, додека обединувањето на религиите е сосема друга работа. Христијанството од сите…