духовник

04-30_sv_ignatij

Св. Игнатиј (Брјанчанинов): Што да се прави ако немаме духовник?

Прекрасна е вашата желба да бидете во потполно послушание кај опитен раководител. Но тој подвиг не е даден во нашево време. Него го нема не само во христијанскиот свет, туку дури ни во…

metropolitan-anthony-1-600x391

Ако немаш духовен отец – Митрополит Антониј Сурожскиј

Би сакал да зборувам за нешто, што не е коментар на Евангелието. Често, не само јас, но и секој свештеник е замолуван од некој, да му биде духовен отец. И мнозина се растревожени од…

mitrofan

Духовникот – боксер / расказ

Отец Митрофан бил игумен на N-скиот манастир. Тој бил човек со висок раст, со густа црна брада, со бујни веѓи. Очите под веѓите му светкале, а тупаниците му биле како тегови. Во младоста,…