деца

Достоевский Ф. М. Золотые цитаты : Сборник / сост. Д. А. Кузнецов; ассист. сост. М. А. Курчина. — М. : Изд-во Сретенского монастыря, 2017. — 128 с.

За човекот – Фјодор Михајлович Достоевски (II дел)

Сфатив, дека не само што не може да се живее како подлец, но и да се умрe како подлец не може… Не, господа, треба да се умира чесно!.. (Браќа Карамазови. XIV. С. 445)

kreschenii-rebenka

Зошто Православната Црква ги крштева младенците

Често можеме да слушнеме: „Зарем не треба верата во Бога да биде осознаена и по слободен избор? Тогаш зошто Православната Црква ги крштева младенците, кои не разбираат што се случува со нив во…

St_Clement_of_Ohrid_with_model

Христовата светлина го просветлува светот

  Светлината како поим, постојано го привлекувала вниманието на човекот низ сите времиња и кај сите народи. Затоа таа опфаќа едно големо поглавје во изучувањето на духовноста на човекот, а култот на светлината…

6631

Ешко и Мешко – (За пријателството)

Само уште малку – и ќе се појават ѕвездите. Ќе исплива месечината и ќе заплови, нишајќи се, над тивките есенски полиња. Потоа месечината ќе ѕирне во шумата, ќе почека малку, закачувајќи се за…