човечност

marathon, help

Христијански маратон

Секој има некоја своја трка. Натпреварувањето е особина на многумина. Многумина, заради претицување погазиле разни кодекси. Или заборавиле на другиот. Сите трчаат маратони. Брзаат. Се туркаат. Но се гледаат само себеси како победници…

Grigorije-750x480-750x450

Глупоста не е дефект на интелектот – Епископ Григорије

Браќа, по умот немојте да бидете како деца, за злото бидете младенци, а по умот совршени. (1.Кор.14,20)   Од неодамна научив, дека глупоста можеби е поопасна за општеството и од самото зло, бидејќи…

dostoevsky

За моралот – Фјодор Михајлович Достоевски

Од совршена хармонија потполно се откажувам. Таа не е вредна за солзата на ниту едно измачено дете, кое би се удирало во градите

Достоевский Ф. М. Золотые цитаты : Сборник / сост. Д. А. Кузнецов; ассист. сост. М. А. Курчина. — М. : Изд-во Сретенского монастыря, 2017. — 128 с.

За човекот – Фјодор Михајлович Достоевски (II дел)

Сфатив, дека не само што не може да се живее како подлец, но и да се умрe како подлец не може… Не, господа, треба да се умира чесно!.. (Браќа Карамазови. XIV. С. 445)

Фјодор Михајлович Достоевски

За човекот – Фјодор Михајлович Достоевски (I дел)

  Во зборникот „Златни цитати“, во издаваштво на Сретенскиот манастир, е направен обид да се соберат најпознатите и најзначајни мисли од Фјодор Михајлович Достоевски, кои тој ги ставил во устата на неговите херои…