Четириесетница

post

На пат кон Пасха – пост или диета? – протоѓакон Андреј Кураев

Великиот Пост е време кога човекот се наоѓа на пат. На пат кон Пасха. И затоа, бидејќи сме на пат, колку и да е чудно, за време на Великиот Пост има помалку богослуженија….

P1130706

Почеток на Светата Четириесетница

Оваа недела, кога си спомнуваме изгонувањето на нашите прародители од Рајот, и кога го читаме Великиот Покаен Канон на св. Андреј Критски, митрополитот Преспанско-Пелагониски г. Петар ќе богослужи во храмот „Пресвета Богородица“ во…