Божиќен пост

nativity

Архипастирско слово за Божиќниот пост – Епископ Григориј на Ниса

Славата да биде на нашиот Господ Исус Христос! Возљубени мои свештеници и народ Божји: Тешко е да се верува дека овој месец ja означува третата годишнина од моето ракополагање и востоличување како ваш…

rozhd-post-01

Божикен пост – какви задачи да си зададеме?

Не треба да си поставиме задача да станеме свети! Не треба да си поставиме задача, на крајот на постот да станеме свети. Задачата треба да биде поинаква: да го поминеме постот, без да…

post

Благословен пост, за здравје на душата и телото

Нека ни е лесен и од Бога благословен Божиќниот пост (28.11-07.01) кој е востановен во чест на празникот Рождество Христово – Божиќ. Божиќниот пост, во однос на воздржувањето во храна е поедноставен.