Божиќ

andrei-kuraev

Зошто Рождественскиот пост се нарекува Филипов пост?

Постот кој започнува утре има две имиња. Официјално – „Божиќен пост“ и неофицијално, народно – „Филипов пост“, „филипки“. Зошто е тоа така?