богословие

pater

ПАТЕР – втора дискусија на Христијанскиот философски форум (ВИДЕО)

Објавен е видео записот од Втората дискусија на Христијанскиот философски форум, во организација на проф. д-р Ристо Солунчев и доц. д-р отец Милан Ѓорѓевиќ. Темата на втората дискусија беше зборот PATER (татко, отец)…

ioann-shanhayski

Православното богословие на Свети Јован Шангајски – отец Серафим Роуз

Пред неколку години, Ама од еден манастир на Руската Православна Црква, жена со праведен живот, одржала проповед за време на (Успенскиот) пост на Пресвета Богородица. Со солзи во очите ги преколнувала своите монахињи…

borce-1

Милоста Божја (το έλεος του Θεού – the clemency) кон човекот, во списите на Светите Отци, преку вочовечувањето на Синот

Проф. м-р Борче Грамбозов, докторант на Аристотели универзитетот во Солун беше еден од учесниците на меѓународната конференција „Свети Климент Охридски-Милоста и милосрдието во библијата и во црквата“, која се одржа од 20 до…

Constantinople

Средбата на Православното и схоластичкото богословие во Византија

Богословските односи помеѓу Исток и Запад секогаш биле под взаемно влијание до 12 век. Истокот покажува значително богословско влијание врз западниот свет. Делата на големите источни отци (Василиј Велики, Григориј Богослов, Григориј Ниски,…

sveti nikola golem grad

ТЕОЛОГИЈАТА И ЦРКОВНАТА УМЕТНОСТ

Teологијата има врска со архитектурата по аналогија, која го поврзува Бога Творецот и создадениот човек. Во Символот на верата ние говориме дека Бог Отецот е Поет на небото и земјата = Творец на…

животодавен извор

Богородица

Во личноста на Пресвета Богородица Црквата го препознава она создание, кое – само тоа, од целокупната твар Божја, и материјална и духовна – стигнало до исполнување на целта заради која тварта постои :…

354

Зошто Бог го создаде човекот – Целта на човековиот живот

Што е човекот? Свети Григориј Ниски одговара: Човекот е неопфатна суштина. Тој е психосоматско битие, создадено од тело и душа. Телото е она видливото, материјалното, а душата е она невидливото, духовното кое Бог…